Spojené štáty americké nechcú plynovod Nord Stream 2

Nový americký mininistr zahraničí Antony Blinken zavítal do Bruselu – ide o jeho prvú oficiálnu návštevu NATO a EÚ. Nestrácal čas a poukázal na jeden z konfliktov: prebiehajúci spor o projekt plynovodu Nord Stream 2, ktorý má v úmysle pumpovať ruský plyn cez Nemecko do Európskej únie.

Tip redakcie: Potrava, hračky, pomôcky aj oblečenie pre domácich miláčikov

„Prezident Joe Biden to povedal veľmi jasne. Verí, že plynovod je zlý nápad, zlý pre Európu, zlý pre USA, v konečnom dôsledku je to v rozpore s vlastnými bezpečnostnými cieľmi EÚ, „uviedol Blinken 23. marca na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenberg .

Nemecko presadzuje dokončenie plynovodu

Nemecko presadzuje dokončenie plynovodu napriek vytrvalému odporu USA, ktorý trvá viac ako 10 rokov. Americkí predstavitelia tvrdia, že plynovod, ktorý má ročne prepraviť 55 miliárd kubických metrov zemného plynu priamo z Ruska do Nemecka cez Baltické more, spôsobí, že bude Európa príliš závislá na ruských dodávkach energie. Tiež obíde Ukrajinu, západného spojenca, a potenciálne ju pripraví o cenné tranzitné poplatky.

Napríklad podľa nedávnych slov bývalého ministra hospodárstva a ekonóma Volodymyra Lanového sa má jednať o 3 miliardy dolárov strát. Exminister a ekonóm považuje tieto straty pre štátnu firmu Naftogaz a pre jeho vedenie za „nekritické“, zato sa dotknú občanov. Lanovoj totiž dodal, že náklady budú znášať občania v dôsledku toho, že vláda na Ukrajine zvýši ceny za energie a ďalšie poplatky.

Sankcie zatiaľ iba na ruskú spoločnosť KVT-RUS

Washington doteraz uvalil sankcie iba na ruskú spoločnosť KVT-RUS, ktorá prevádzkuje plavidlo Fortuna na kladenie potrubia. Tieto opatrenia oznámila vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa krátko pred koncom svojho funkčného obdobia v januári.

Blinken minulý týždeň odsúdil plynovod ako „ruský geopolitický projekt, ktorého cieľom je rozdeliť Európu a oslabiť európsku energetickú bezpečnosť“. Potrubie je už z 95% dokončené a podľa odborníkov by mohlo byť hotové do septembra. Zástancovia plynovodu dlhodobo obviňujú USA z podkopávanie projektu s cieľom zvýšiť predaj ich skvapalneného plynu v Európe.

Blinken sa ďalej stretol s ministrami zahraničia Visegrádskej skupiny. „Títo členovia V4 (Česká republika, Maďarsko, Poľsko a Slovensko) sú spojencami NATO a hrajú dôležitú úlohu pri posilňovaní strednej Európy a Transatlantické aliancie,“ uviedol na svojom Twitteri.

Blinken sa má v stredu 24. marca zísť v Bruseli s tureckým ministrom zahraničia Mevlut Cavusoglu a zúčastniť sa zasadania NATO. Ďalej sú naplánované stretnutia s ministrami zahraničia Estónska (Eva-Maria Liimetsová), Lotyšska (Edgars RINKĒVIČS) a Litvy (Gabrielius Landsbergis). Blinken bude rokovať aj s predstaviteľmi EÚ Ursula von der Leyen a Josepom Borrellom.

Zdroj: casopisargument.cz

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER