Obchodná vojna medzi USA a zvyškom sveta naberá na obrátkach

Neuveriteľné ako ten čas letí. Od môjho posledného blogového príspevku uplynulo vyše pol roka! Už teraz je však jasné toto. Budem musieť upustiť od usporiadania šachového turnaja, ktoré si avizoval uskutočniť v septembri pri príležitosti prvých narodenín môjho syna. Pri toľkých povinnostiach, pri toľkých správach a projektoch nie je na to bohužiaľ čas. Svet a dianie v ňom sa mení neuveriteľne rýchlo.

Tip redakcie: Ušľachtilé a nadčasové šperky zo zlata, striebra a diamantov

Usmievam sa však nad jedným. Nikdy som si nepomyslel, že budem v našom magazíne spomínať amerického prezidenta Trumpa. O politike sa občas zmienime, ale práve politika sa nášho magazínu netýka. Myslel som si to až dovtedy, pokiaľ americký prezident nevyhlásil Číne obchodnú vojnu. Obul sa totiž nielen do spoločnosti Huawei, ktorú chce zdecimovať a úplne odstaviť, ale svoje chápadlá nastražil po celom svete s nádejou, že si môže kúpiť Grónsko od kráľovského Dánska.

Keď som túto správu prvý krát zbadal v televízii, pomyslel som si, že mu preskočilo. On sa tak na svojom Twittery naozaj vyjadril v tom zmysle, že pokiaľ mu Dáni nepredajú najväčší ostrov na svete, že túto kráľovskú krajinu nenavštívi. Čo si o tom myslíte vy?

Donald Trump by bol na smiech keby nemal ako americký prezident taký vplyv. Lenže toto nie je na smiech. Má vo svojich rukách veľkú moc a neprestáva sa správať ako obchodník. S napätím budeme preto nielen my, ale aj celý svet očakávať ako sa bude tento muž v najbližšej dobe chovať a či bude svoje správanie korigovať. Huawei telefón si v Amerike síce nekúpite, ale táto Čínska, prízvukujem Čínska spoločnosť to má dobre rozohrané. Nielenže konkuruje Juhokórejskému Samsungu, ale vplyv týchto ázijských značiek začína byť tŕňom v oku práve americkému prezidentovi, ktorý si myslí, že okrem Apple nič iné neexistuje.

Podľa slov Gordona Changa spoločnosť Huawei ukradla americké technológie z čoho vyplýva hrozba pre národnú bezpečnosť. Lenže softvér Google a čipy Qualcom nenakupuje iba Huawei ale aj niekoľko ďalších desiatok spoločností. Pýtate sa prečo Huawei? Pretože obchodné výsledky tejto spoločnosti sú vynikajúce a súčasne sú lídrom pri zavádzaní 5G sietí. Tohoto sa američania obávajú najviac. Nemôžu si predsa dovoliť aby Čínania ovládli svet svojimi technológiami. Povedal to sám Gordon Chang vo videu vyššie. Ten kto ovláda 5G a umelú inteligenciu, pravdepodobne ovládne ekonomiku v 21. storočí.

Donal Trump ako americký prezident koná za seba. Kto vie čo je v jeho hlave? Gordon Chang si skutočne myslí, že spoločnosť Huawei ukradla americké technológie, ale je iba jednou z desiatok spoločností na svete, ktorý tieto technológie používajú vo svojich zariadeniach. Tieto spoločnosti americké technológie neukradli? Američania chcú urobiť všetko preto aby Číňanov zastavili. Dlhodobým cieľom Trumpovej administratívy je podľa slov Changa oddeliť Čínsku ekonomiku od tej americkej. Dostať americké továrne z Číny.

Vráťme sa však k prejavu Changa. Vo svojom prejave zachádza tak ďaleko, že Číňanov opisuje ako zabijakov, pričom mieša hrušky s jablkami. Výsledok? Číňania sú zlí a nemalo by sa s nimi obchodovať.

Pokračuje tým ako Čína kontroluje hodnotu svojej meny. Podľa jeho slov sa Číňania obávajú odlivu kapitálu, ktorý by mohol viesť k znehodnoteniu meny. Po vypočutí týchto slov som nadobudol pocit, že Američania sa až príliš starajú do chodu ekonomík v iných krajinách sveta spôsobom, aby to nejakým spôsobom neohrozilo tú ich vlastnú. Zdá sa však, že nevedia doteraz posúdiť a odhadnúť ako na tom Čínska ekonomika v skutočnosti je. Treba vziať do úvahy aj fakt, že Čína je komunistickým systémom a zďaleka nie najlepším. Vidieť to aj na konflikte s administratívnou oblasťou Číny Hong Kong. Takže tieto obavy zo strany USA sú v istom zmysle opodstatnené a problém je komplexnejší ako by sa mohlo zdať.

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER