Sprievodca výberom a kúpou, alebo ako vybrať automatický kávovar

kávovar

Popularita kávy stále rastie, na kvalitné espresso už ale nemusíte chodiť len do kaviarne a investovať do neho veľké peniaze. Pripraviť si svoj obľúbený nápoj je už možné aj v pohodlí domova. Najjednoduchším a súčasne najkvalitnejším spôsobom prípravy je varenie kávy prostredníctvom automatického kávovaru.

Pri takejto príprave nevzniká žiadny neporiadok a nezaberie veľké množstvo času, ako je tomu v prípade pákových kávovarov. Okrem toho sa nemusíte obmedzovať na kapsule, ktoré sú nákladnejšie a často horšie dostupné.

Príbeh najoceňovanejšej slovenskej kávy EBENICA COFFEE

Rozobrali sme parametre, funkcie aj dizajn kávovarov a vám už tak zostáva len zvážiť, ktoré kritériá sú pre vás podstatné a ktoré menej. V neposlednom rade môžete zvážiť aj cenu kávovaru, alebo lepšie povedané, koľko ste do neho ochotní investovať a aký výsledok za svoje peniaze môžete očakávať.

Základné typy kávovarov

Kávovary delíme na tri základné typy, pákový, automatický a kapsulový. Okrem nich sa môžete ešte stretnúť napr. s prekvapkávačmi alebo moka kanvičkou.

Pákové

Tento typ kávovarov je menším variantom prístrojov, ktoré nájdete v kaviarňach. Pákové kávovary predstavujú najväčšie množstvo práce a sú preto ideálnou voľbou pre milovníkov kávy, ktorí sa nechcú ochudobniť o rituál prípravy. Pákové kávovary väčšinou nemajú zásobník na kávu ani mlynček, preto je potrebné kávu najprv namlieť a potom natlačiť do sitka.

Zároveň je potreba strážiť aj dávkovanie vody. To je automatické len u drahších modelov, rozhodne ale neodporúčame tie lacnejšie, ktoré automatické množstvo vody nemajú.


Uľahčiť prácu si môžete pomocou tzv. PODov, čo sú vankúšiky naplnené kávou a funkčnosť je potom podobná ako u kávovaru na kapsule. Stále ale bude príprava a údržba kávovaru náročnejšia ako u ostatných variantov. Dôležité je na záver spomenúť, že budete pravdepodobne potrebovať aj mlynček na kávu, aby dokázal kávu dobre zomlieť. Druhou možnosťou je využívať už namletú kávu, čo  sa však neodporúča z dôvodu straty arómy.

Kapsulové

Kapsulové kávovary sú malé a nenáročné na obsluhu, ich výhodou sú najmä nízke obstarávacie náklady a jednoduchosť obsluhy. Všetok proces prípravy kávy predstavuje vloženie kapsule a stlačení tlačidla. Niektoré modely sú vybavené aj funkciou samočistenia. Kapsľové kávovary sú veľmi variabilné, často umožňujú aj prípravu čaju alebo iných nápojov. Ich kvalita je rôzna, rovnako ako kvalita samotných kapsúl.

Nevýhodou je, že jeden kávovar väčšinou dokáže pracovať len s jednou značkou kapsúl a je tak veľmi dôležité vybrať tú pravú ešte pred jeho kúpou.

Navyše v ňom nepripravíte ani mletú kávu. Ďalším mínusom je vyššia cena kávy, v porovnaní napr. s automatickým prístrojom, pretože k cene samotnej kávy sa tu pripočítava tiež cena kapsule. Problém tiež môže byť s nápojmi obsahujúcimi mlieko. Len u drahších prístrojov nájdeme samostatnú nádržku na mlieko. Väčšina ju supluje sušeným mliekom v kapsuli, ktoré sa čerstvému ​​mlieku jednoducho nevyrovná.

Automatické

Spolu s kávovarmi na kapsule sú automatické modely najmenej závislé na človeku a jeho schopnostiach pripraviť dobrú kávy. Kávovar má zabudovaný mlynček aj nádržku na vodu, väčšinou tiež nádobku na mlieko. Stlačením jedného tlačidla sa vykonajú všetky úkony na prípravu espressa, u niektorých modelov aj na prípravu cappuccina alebo caffé latte, vrátane namletia kávy, sparenia i samočistenia. Rovnako ako v prípade pákových kávovarov, aj v tejto kategórii sa nájdu prístroje, ktoré sú kompatibilné s kávovými PODy.

Príjemnou stránkou automatického kávovaru je, že pripravuje čerstvo namletú kávu, nevýhodou však môže byť umiestnenie zásobníka na kávu priamo v tele prístroja, kedy je káva vystavená nežiaducemu pôsobeniu tepla. Prístroje tiež nepatria k najmenším, preto nie sú náročné len na miesto, ale aj na údržbu. Z tohto dôvodu je vždy lepšie voliť varianty so samočistiacimi funkciami, alebo také kávovary, ktoré samé upozornia na potrebu čistenia alebo odvápnenia. Kvalita výsledného nápoja sa tiež odvíja najmä od kvality kávových zŕn.

Kávovar a parametre

Prípravu kávy ovplyvňuje niekoľko zásadných faktorov ako tlak a teplota. Rýchlosť prípravy potom ovplyvňuje príkon prístroja, ku ktorému sa potom viaže spotreba elektrickej energie.

Tlak a teplota

Bez dostatočného tlaku dobrú kávu neurobíte. V kaviarňach sa stretneme s kávovarmi o tlaku od 9 bar, pre domáce použitie sú prekvapivo ideálne prístroje s tlakom od 15 bar. Je to kvôli tomu, že na rozdiel od profesionálnych kávovarov si domáce prístroje nedržia tlak konštantne, ale najprv tvoria krivku 0 – 15 bar a potom zase 15 – 0 bar, na 9 bar sa tak dostanú v priemere. Ideálna teplota pre prípravu kávy by sa potom mala pohybovať okolo 90 ° C (cca 88 – 92 ° C).

Príkon

Kávovar patrí k menším domácim spotrebičom, a tak nie je príkon v jeho prípade až tak zásadný. Ovplyvní hlavne rýchlosť nahriatia prístroja, ak si teda budete pripravovať kávu v rannom zhone, odporúčame hlavne spotrebiče s vyšším príkonom, však ušetrený čas nebude až tak vysoký. Na kvalitu samotného nápoja ale nemá vyšší alebo nižší príkon žiadny vplyv.

Spotreba

Pretože ide o malý prístroj, je jeho spotreba vcelku zanedbateľná. Pokiaľ však hľadíte na čo najvyššiu úsporu, odporúčame skontrolovať, či má kávovar aj úsporný režim, ideálne nastaviteľný. Niekedy sa totiž prístroj do úsporného režimu prepne príliš skoro a vy ho tak musíte často zapínať, čo znamená opakované nahrievania.

Funkcie a vlastnosti

Jedným z rozhodujúcich faktorov pri výbere prístroja je jeho výbava. Záleží na vás, ktoré funkcie pre vás budú užitočné a ktoré menej. Milovníci našľahanej mliečnej peny by sa mali zamerať na prítomnosť nádržky na mlieko, príp. či je šľahanie mlieka automatické alebo manuálne. Každý milovník kávy určite ocení možnosť nastavenia kávovaru tak, aby dosiahol perfektný výsledok. Pre skutočných gurmánov je potom určené napr. nahrievanie hrnčekov, ktoré ale pri prístrojoch pre bežných spotrebiteľov nebýva úplne dokonalé – často sa stretávame s dlhým nahrievaním plochy a nízkou teplotou.

Mlynček

Od hrubosti namletia kávy sa odvíja sila a chuť výsledného nápoja. Jemne namletou kávou voda preteká dlhšie, a tak získa plnšiu chuť a arómu. Príliš jemná káva sa ale môže prepáliť a zhorknúť. Na druhej strane hrubo namletou kávou voda pretečie rýchlejšie a získate tak jemnejšiu chuť, avšak pri veľmi hrubom namletia môže byť káva príliš slabá. Mlynček na kávu už je spravidla súčasťou automatického prístroja, ale práve kvôli dosiahnutiu ideálneho výsledku by mal mať možnosť nastavenia hrubosti mletia. U niektorých modelov je tiež možnosť použitia už namletej kávy, Nedisponujú ňou ale všetky kávovary.

Na prípravu espressa je najlepšia taká káva, ktorá je namletá približne na hrubosť polohrubej múky.

Nastavenie prípravy

U modernejších prístrojov sa môžete tešiť na variabilitu v prípade nastavenia. Ponúkajú napr. možnosť nastaviť si silu kávy (tá sa samozrejme odvíja aj od už spomínaného mletia), príp. teplotu vody. Zvoliť si môžete aj veľkosť kávy, teda kávu s väčším či menším množstvom vody. Niektoré prístroje potom umožňujú aj prípravu dvoch káv naraz, čo sa hodí najmä pre raňajky vo dvoch.

Z nastavovania ďalej oceníte prispôsobenie tvrdosti vody. To v praxi funguje tak, že vodu v zásobníku bude odvápňovať samotný kávovar podľa toho, ako máte u vás doma tvrdú vodu. To otestujete pomocou prúžku, ktorý býva priložený v škatuli s kávovarom. Všetko býva jasne vysvetlené v návode, nemusíte sa báť žiadnych zložitých chemických úkonov.

Nastaviteľná výška výpuste

Automatické kávovary dnes bežne majú nastaviteľnú výšku výpuste. Je to z toho dôvodu, že ak by bola príliš vysoko bez možnosti ju znížiť, napúšťanie káva do malého hrnčeka na espresso by striekala všade okolo a časť kávy by teda bola na linke alebo kávovaru, nie v hrnčeku. Naopak ak by výpust bola moc nízko a nešla zdvihnúť, veľmi by vám to skomplikovalo možnosť prípravy vyšších variantov kávy ako lungo, alebo napríklad mliečne varianty caffé latte a cappuccino.

Nahrievanie hrnčeka

Zdanlivo nepodstatná funkcia môže byť pre niektorých užívateľov naopak zásadná. V nahriatom hrnčeku vám káva rýchlo nevychladne, ale tiež si lepšie udrží krémovú penu a bohatú chuť a arómu. Nájdu sa ale aj spotrebitelia, ktorí túto možnosť po čase prestanú využívať, pretože im menšie ochladenie kávy nevadí a hlavne preto, že pri zapnutí kávovaru nejakú dobu trvá, než sa doska na šálky zahreje a potom nejakú chvíľu trvá, než sa zahrejú samotné hrnčeky.

Manuálne penenie mlieka

Automatický kávovar neznamená automatické penenie mlieka. Niektoré však automatické napenenie mlieka umožňujú.

Takmer všetky automatické a pákové kávovary majú výpust na horúcu paru, ktorú použijete pre manuálne prípravu, napenenie a našľahanie mlieka. Nesie to so sebou oproti automatickému režimu penenia mlieka tú nevýhodu, že správne napeniť mlieko nie je jednoduché a vyžaduje to chvíľu cviku. Zároveň je potrebné to urobiť dosť rýchlo, aby mlieko nebolo priveľmi horúce, pretože kávu by ste mali podávať tak, aby sa dala okamžite piť, bez toho aby ste si spálili jazyk.

Poloautomatické a automatické penenie mlieka

Niektoré kávovary majú možnosť buď k tryske pary pripojiť hadičku, ktorú dáte priamo do krabice od mlieka. Kávovar si už potom mlieko napení sám a z trysky len potečie pripravené mlieko pre vybraný nápoj, čo vám ale stále nebráni mlieko šľahať aj manuálne bez pripojenia hadičky. Niektoré kávovary fungujú na podobnom princípe, ibaže sa zaobídu bez hadičky, pretože majú svoje nádoby určené na mlieko už zabudovaná. Stále však u takých kávovarov máte zároveň možnosť mlieko pripravovať aj manuálne.

Pozor je nutné dávať pri niektorých kávovarov, kde je jediná možnosť šľahanie mlieka automatická, teda stlačením tlačidla, po ktorom už napenené mlieko potečie z výpuste. Podľa našich skúseností to nemusí bežnému spotrebiteľovi vadiť, ale ak vám nebude vyhovovať to, ako kávovar penu z mlieka robí, nebudete mať možnosť si ju pripraviť manuálne podľa vašich predstáv. Mali by ste si teda pred výberom kávovaru ujasniť, či budete manuálny šľahanie mlieka vyžadovať, alebo je to pre vás zbytočné a uspokojíte sa len s automatickým penením mlieka. Kombinácia oboch je pritom asi najlepšou možnosťou.

Pri automatickom a poloautomatického penení mlieka je nutné tiež počítať s vyššími nárokmi na čistenie kávovaru po každej príprave mliečneho nápoja.

Funkcia horúcej vody

V kávovare budete môcť robiť aj čaj, pretože prevažná väčšina automatických kávovarov má možnosť výdaja horúcej vody z trysky na horúcu paru. Stačí len stlačiť správne tlačidlo a kávovar vám počas chvíle naplní hrnček horúcou vodou na prípravu čaju, alebo iného nápoja. Možnosť prípravy čaju je zastúpená len u kávovarov, ktoré majú trysku na vývod horúcej pary pre manuálne prípravu mlieka.

Čistenie a odvápnenie automatického kávovaru

Automatický kávovar je skvelý a nenáročný pomocník. Aj cez svoju nenáročnosť je ale potrebné ho čistiť. Napr. káva, ktorú sám namelie a precedí, musí niekde skončiť. Väčšina kávovarov si preto sama povie o vysypanie zásobníka na použitú kávu, ale aj o výmenu vody alebo prečistenie vnútorných súčastí kávovaru. Dôležité je tiež odvápnenie kávovaru, ktoré budete robiť zhruba raz mesačne.

Kávovary majú automatický režim odvápnenia, to znamená, že pre vás to bude len pár úkonov a stlačení tlačidiel podľa návodu. Nutný ale bude prostriedok na odvápnenie, ktorý býva buď súčasťou prístroja, alebo ho bude potrebné dokúpiť. Pri čistení kávovaru rozhodne odporúčame držať sa návodu a nepoužívať iné prostriedky, než sú v návode odporúčané.

Kávovar a ďalšie funkcie

Niektoré prístroje disponujú tiež menej obvyklými funkciami. Jednou z nich je časovač, ktorý vám umožní nastaviť dobu prípravy kávy a vy tak ráno môžete vstať k čerstvo uvarenej káve. Ďalšou funkciou je Aróma systém, pri ktorej kávovar malým množstvom horúcej vody predparí čerstvo zomletú kávu ešte pred samotnou prípravou nápoja a umožní tak lepšie uvoľnenie jej arómy a chuti.

Pri drahších modeloch je potom možné nastavenie individuálneho profilu a vašich obľúbených nápojov. Ráno si tak nemusíte robiť starosti s prestavovaním kávovaru, ale iba zvolíte príslušný profil a kávu uvaríte stlačením jedného tlačidla. K technologickým vychytávkam potom patrí napr. ovládanie kávovaru prostredníctvom mobilného telefónu alebo tabletu.

Dizajn, konštrukcia a druhy nápojov

Kávovar nepatrí k prístrojom, ktoré by sa schovávali do skrine. Preto je najlepšie vybrať taký, ktorý bude ladiť k vašej kuchyni. Výrobcovia sa stále ešte väčšinou držia klasických farieb, ako je čierna, biela a strieborná, ale stále častejšie sa na trhu objavujú aj nevšedné extravagantnejšie kúsky. Pozor si však dávajte na prístroje v dizajnovom prevedení, často je totiž hlavnou položkou ceny práve vzhľad prístroja (príp. podpis známeho dizajnéra) a samotný kávovar už nedosahuje takú kvalitu, akú by ste našli u iných prístrojov v rovnakej cenovej kategórii.

Veľkú pozornosť venujte rozmerom kávovaru, pretože každý kávovar sa môže líšiť stavbou tela – na trhu sú vysoké, široké, úzke, krátke, hlboké kávovary. Zaujímať vás musí výška, šírka ale aj hĺbka kávovaru a dobre si zmerajte miesto, kam kávovar hodláte umiestniť. Myslite tiež na to, že kávovary majú dĺžku prívodového kábla väčšinou okolo 1,2 metra, takže jeho umiestnenie musí byť v dosahu zásuvky, alebo budete musieť používať predlžovací kábel.

Konštrukčne sú u kávovare dôležité najmä dva prvky, a to displej a odnímateľná nádobka na vodu, poprípade tiež na mlieko. Displej vám znateľne uľahčí ovládanie prístroja, nastavovanie ideálnych parametrov a kávovar vás vďaka nemu tiež upozorní na nutnosť čistenia. Odnímateľná nádobka potom uľahčí doplňovanie tekutín a tiež čistenie. Pri voľbe jej objemu sa potom riaďte odhadovaným množstvom kávy, ktoré denne pripravíte. Pre jednočlennú domácnosť je zbytočné kupovať nádržku s objemom 2 l, v ktorej sa bude akurát usadzovať vodný kameň.

Naopak ak denne vypijete väčšie množstvo kávy, alebo pripravujete kávu naraz pre viac osôb, nie je vhodné vyberať nádobku s objemom menším ako 1 l. Podľa početnosti pitie kávy a množstvo osôb v domácnosti vyberajte tiež objem nádobky na kávu.

Šľahanie mliečnej peny

Ako ste si iste všimli, u rady obľúbených kávových nápojov sa stretnete aj s mliečnou penou. Niektoré automatické kávovary zvládajú automatické šľahanie mlieka, iné majú na tento účel parnú trysku a často sa u jedného modelu stretnete s obojím. Nielen pri modeloch bez automatického šľahanie je výhodou, keď viete zaobchádzať s parnou tryskou, niektorým užívateľom totiž automaticky našľahaná pena úplne nevyhovuje a radšej si ju pripraví vlastnoručne.

Druh mlieka

väčšina baristov odporúča kvalitné plnotučné mlieko, s trochou cviku ale zvládnete vyšľahať aj mlieko s nižším obsahom tuku alebo jeho rastlinnú alternatívu. Pena ale nebude tak kvalitná, ako u mlieka s vyšším obsahom tuku. Ak preferujete rastlinné mlieko, na trhu sú k dostaniu aj alternatívy určené priamo na prípravu mliečnej peny.

Nádobka

najlepším variantom je nerezová kanvička na mlieko, vďaka ktorej správne odhadnete dobu šľahanie.

Teplota a objem

mlieko by malo byť pred šľahaním vždy vychladené, odporúča sa kanvičku naplniť približne z polovice.

Umiestnenie trysky

väčšinou sa uvádza ponorenie trysky približne centimeter pod hladinu mlieka, niekto však preferuje, keď sa tryska iba dotýka jeho hladiny. Kanvičku držte vodorovne, tryska by mala byť opretá o jej zobáčik zhruba pod uhlom 45 °. Nemá mieriť do stredu kanvičky, ale trochu na stranu.

Pohyb šľahania

hýbanie s kanvičkou je skôr otázkou cviku a preferencií, niekto odporúča krúživý pohyb, niekto zakazuje s kanvičkou hýbať úplne. Dôležité je, aby mlieko vnútri kanvičky vytvorilo vír, bez ktorého vám nevznikne kvalitná pena.

Ukončenie šľahania

ako sme už spomenuli, veľkú úlohu pri šľahaní mlieka hrá teplota. Moment, kedy máte trysku vypnúť, totiž príde vo chvíli, keď sa kanvička ohreje na takú úroveň, že ju sotva udržíte v ruke. Najskôr vypnite trysku a až potom pomaly odtiahnite kanvičku. S tou následne kliknite o stôl, čím sa zbavíte väčších bublín. Nezabudnite trysku po šľahaní dôkladne očistiť, aby nedošlo ku kazeniu zvyškov mlieka vnútri hubice.

Cena

Automatický kávovar zoženiete v niekoľkých rôznych cenových hladinách a môže byť ťažké určiť, čo od danej ceny očakávať. Preto si v krátkosti rozoberieme, aké modely zoženiete v určitej cenovej kategórii a ktorá je tá pravá pre vás. Vyhnete sa tak kúpu drahého prístroja, ktorý nebudete plne využívať, alebo naopak lacnejšej varianty, ktorá nebude vyhovovať vašim predstavám.

Kvalitne pripraviť kávu zvládne aj prístroj za niekoľko sto eur. V prípade týchto modelov ale nepočítajte s nijako pestrou ponukou funkcií, chýba im tiež vybavenie, ako je napr. displej alebo nádržka na mlieko. So samotnou prípravou kávy si ale poradí veľmi dobre, vhod teda prídu hlavne užívateľom, ktorí majú najradšej jednoduché dobré espresso, prípadne im nevadí manuálna príprava mliečnej peny.

Stredná cenová kategória je už o niečom inom. Vyberie si z nej pravdepodobne najväčšie množstvo spotrebiteľov. Kávovary z tejto cenovej kategórie sú  kvalitné a bývajú vybavené užitočnými funkciami a príslušenstvom. Ponúkajú tiež pestrý výber kávových variácií a umožňujú pripraviť váš obľúbený nápoj presne tak, ako ho máte radi. Samozrejmosťou je displej, väčšinou sú vybavené tiež automatickým šľahaním mlieka a ďalšími funkciami.

V najvyššej cenovej kategórii nájdeme prístroje s pestrou ponukou funkcií a veľkým objemom zásobníkov. Sú vybavené tiež funkciami, ako je automatické odvápňovanie alebo časovač. Umožňujú tiež nastavenie používateľských profilov, každý člen domácnosti tak môže mať individuálne nastavenie pre svoj obľúbený nápoj, ktoré si prístroj bude pamätať.

Tags from the story
,
More from Marek Poleč

Glossy.sk je miestom kde sa snúbi elegancia s dobrým štýlom a kvalitou

Ktorá žena by nechcela vyzerať elegantne a oslnivo? Pokiaľ tiež prikladáte veľký...
Čítať ďalej