Vyberáme vhodný gril. Do záhrady, na balkón aj do interiéru

gril

Grilovanie je čím ďalej tým obľúbenejšie. Nemusí byť iba záľubou ale aj spoločenskou udalosťou. V dnešnej dobe už grilujú aj ľudia, ktorí nemajú záhradu. Existujú totiž grily, ktoré sú vhodné na balkón, alebo dokonca do bytu. V tomto článku si rozoberieme, aké typy grilov existujú a aké sú ich výhody a nevýhody.

Ako vybrať gril stručne

V prvom rade zvoľte typ grilu. Do úvahy berte hlavne jeho rozmery. Do bytu alebo na malý balkón je ideálny stolný gril, vo veľkej záhrade sa bude dobre vynímať aj poriadny plynový model. Zamerajte sa na dôležité parametre ako výkon, rozmer a materiál grilovacej plochy. Preverte si najdôležitejšie príslušenstvo, ktoré sa spolu s grilom dodáva.

Pekáreň chleba, alebo ako na chrumkavé vecičky v domácom prostredí

Zoberte do úvahy aj ďalšie iné príslušenstvo ako napr. teplomer, odkladacia plocha a ďalšie. Stanovte si cenovú hranicu. Tie najlepšie grily sa predávajú za závratné sumy a ponúkajú funkcie, ktoré nemusíte využiť.

Na záhradu môžete voliť menší aj väčší gril, plynový aj na drevené uhlie. Pokiaľ máte na záhrade elektrickú prípojku, tak aj elektrický gril. Na balkón sa zmestia menšie elektrické modely, ktoré sa dajú použiť ako vonkajšie aj stolové. V prípade, že nemáte ani balkón, ideálnym riešením bude stolový model na opekanie.


Grily sa delia podľa zdroja tepla na plynové, elektrické a grily na drevené uhlie. Elektrické grily sa ďalej delia na grily záhradné a stolové, pod ktoré spadajú aj kontaktné grily a niektoré špecifickejšie modely ako raclette. Svoje zvláštnosti majú aj plynové grily, novinkou na trhu sú modely RBS a grily s lávovými kameňmi.

Počet osôb

V prípade, že chcete grilovať hlavne v sezóne a pre väčší počet ľudí, odporúča sa investovať do niektorého z väčších grilov. Ak oceníte aj možnosť celoročného grilovania doma v kuchyni a plánujete gril zaradiť do bežného chodu domácnosti, bude sa vám hodiť niektorý stolový elektrický gril.

Pomôckou pri výbere môže byť aj výkon grilu, ktorý sa týka plynových a elektrických modelov. Najčastejšie sa udáva v kilowattoch. Do 5 kW ide o gril pre menší počet osôb alebo občasné použitie, 5-10 kW je vhodný pre rodinu aj väčšiu partiu (5-10 ľudí) a od 10 kW je gril vhodný aj na väčšie akcie. V prípade stolových modelov je ideálny gril s výkonom okolo 2 kW, menej výkonnejšie modely sa skôr hodia na príležitostné použitie.

Druhým odrazovým mostíkom môže byť grilovacia plocha roštu. Pre menší počet ľudí stačí malý gril s plochou okolo 1 200 cm2, pre štvorčlennú rodinu sa odporúča voliť gril s plochou najmenej 1 500 cm2. Veľké grily vám môžu ponúknuť plochu roštu aj 3 500 cm2, čo je už plocha vhodná na väčšiu záhradnú party.

Vhodný gril: Materiál a vybavenie

Opis konštrukcie a jednotlivých častí vybavenia grilu

Materiál roštu

Grily môžu byť vybavené roštom alebo grilovacou doskou. Rošt je väčšinou doménou záhradných grilov, avšak aj u tých niekedy možno naraziť na dosku. Najčastejšie sa s ňou potom stretnete u stolových grilov. Väčšina kvalitných záhradných grilov má liatinový alebo nerezový rošt, prípadne smaltovanú úpravu, ktorá sa lepšie čistí. V prípade stolových grilov patrí medzi populárne materiály teflón alebo iné nepriľnavé povrchy, napr. patentovaný materiál Quantanium. Niekoľko grilov ponúka jednu výhodu navyše, ktorou je možnosť umývania roštu či dosky v umývačke. Hoci túto variantu majú predovšetkým stolové grily, čoraz častejšie ju ponúkajú aj väčšie záhradné grily a rozhodne ide o veľké plus.

Veko

Výhodou každého grilu je dobre tesniace veko, ktoré umožňuje nepriame grilovanie a urýchľuje prípravu jedla. Zvlášť užitočné je potom u griloch na drevené uhlie. Plne vďaka nemu využijete možnosť nepriameho grilovania s možnosťou údenia, vďaka čomu získa mäso obzvlášť dymovú arómu.

Odkvapkávacia miska

Odkvapkávacia miska alebo iný systém odvádzanie tuku z potravín je podstatným prvkom pre všetky typy grilov. Vďaka odvádzanie tuku nedochádza k jeho prepaľovaniu a grilovanie s odkvapkávacou miskou je čistejšie a zdravšie.

Termostat a teplomer

Dobrým pomocníkom pri grilovaní na záhradnom aj stolovom grile je termostat s možnosťou regulácie teploty. To sa pochopiteľne netýka grilov na drevené uhlie. Ako ideálny doplnok potom slúži teplomer, často vo veku grilu, vďaka ktorému môžete mať neustály prehľad o teplote grilovania a jedlo bude pripravené presne podľa vašich predstáv.
Odkladacia plocha
Hlavne pri väčšom grilovaní je potrebný celý rad pomôcok a surovín, ktoré je nutné niekam položiť. Záhradné grily zvyknú byť vybavené
väčšími či menšími odkladacími plochami. Niektoré veľké grily majú navyše napr. vaničku na nakladanie mäsa alebo uloženie ďalších surovín.

Plynové grily

Plynové grily využívajú k príprave jedla plynové horáky pripojené na propán-butánovú bombu. Nájdeme medzi nimi ako kompaktné cestovné modely, tak veľké grily s tromi a viac horákmi. Ich najväčšou výhodou je okamžité horenie, stačí stlačiť tlačidlo. Nemusíte tak zdĺhavo čakať, než sa gril dostatočne rozpáli, ako u grilov na uhlie. Plameň sa navyše dá ľubovoľne regulovať, nemusíte sa báť, že zhasne, a tiež nevzniká odpad vo forme popola.

Nevýhodou je menšia mobilita grilu, kvôli ťažkej bombe. Tá sa tiež musí meniť a správne skladovať. Grilovanie na plynovom grile je rýchle a väčšinou pri ňom nevzniká veľké množstvo dymu, v porovnaní napr. s grilmi na drevené uhlie. Niektorým užívateľom môže chýbať typická dymová aróma, ktorá sa však dá nasimulovať. Stačí pridať štiepky, arómu jedla môžete tiež v niektorých prípadoch ovplyvniť systémom nádržiek, do ktorých nalejete víno, pivo alebo vodu s korením. Vyparovanie tekutiny ochutí mäso.

Plynový gril je vhodný pre každého, koho obťažuje zložité rozdúchavanie uhlia a zároveň nemá v mieste grilovanie k dispozícii elektrickú prípojku. Medzi zvláštne typy plynových grilov patria RBS grily a grily s lávovými kameňmi. Oba typy majú svoje špecifiká a sú vhodné skôr pre fajnšmekrov.

RBS grily

Vyššiu triedu medzi plynovými grilmi predstavujú tzv. RBS grily, teda grily s Radiant Burner System technológiou. Od bežných plynových grilov sa líšia najmä umiestnením horákov, ktoré nie sú na spodnej strane grilovacej vane, ale na jej bokoch. Vďaka týmto keramickým horákom sa teplota vnútri grilu ideálne rozprestrie a jedlo sa tak griluje rovnomerne. Veľkou výhodou bočného umiestnenie horákov je, že tuk z mäsa pri grilovaní neodkvapkáva na horáky, a tak nedochádza k vytváraniu dymu a škodlivín. Vďaka domu sú RBS grily jedny z najzdravších zo všetkých plynových variantov.

Grily s lávovými kameňmi

Ďalším variantom sú grily s lávovými kameňmi. Opäť poskytujú rovnomernejšie rozloženie tepla a lávové kamene navyše zachytávajú odkvapkávajúci tuk. Nevýhodou však je, že po nasatí tuku často vzplanú, čo môže kaziť chuť jedla.

Grily s plynovou kartušou

Najmenší variant plynového grilu sú malé grily s plynovou kartušou. Tieto grily sú veľmi skladné a vo veľkej obľube ich majú predovšetkým nadšení výletníci. Gril sa totiž bez problémov vojde do kufra auta, príp. je ho možné prenášať v batohu.

Gril s infračervenými horákmi

Jednou z najnovších technológií na poli grilovanie je využitie infračerveného žiarenia. Tieto špeciálne horáky spotrebujú menej plynu a sľubujú rovnomernejšie rozloženie tepla. Na trhu však nie sú príliš rozšírené.

Na čo sa zamerať pri plynovom grile

Každý typ grilu má samozrejme svoje špecifiká. Pri plynových grilov je dobré zamerať sa na ich horáky a ďalšie komponenty. Gril by mal mať aspoň dva horáky, v prípade pohostenia väčších skupín ľudí môžu mať až päť horákov. Pre lepšiu reguláciu je vhodnejšie, keď má každý horák vlastné zapaľovanie. Ideálne je v tomto prípade tzv. Piezo zapaľovanie, ktorým sú vybaevné napr. aj plynové sporáky. Nie je potrebné hľadať zapaľovač ani zápalky, zapaľovanie grilu samo vydá iskru na zapálenie plameňa.

Prípojka na propán-butánovú bombu

Nie vždy je súčasťou balenia, je teda lepšie skontrolovať výbavu grilu, nech nie ste nepríjemne prekvapení.

Flavorizer

RBS grily a grily s lávovými kameňmi sme už spomenuli, ako ale rieši odkvapkávaniu tuku ostatné plynové grily, ktoré majú horáky na dne grilovacej vane? U tých prichádza na rad špeciálny rošt, ktorý nemá v mieste horákov otvory, alebo ešte lepšie, oceľový profil (inak nazývaný napr. Flavorizer), ktorý kryje horáky grilu. Upravený rošt zabezpečí, že nebude šťava z mäsa kvapkať na horáky, ale stečie do zbernej misky, ktorá je súčasťou grilu. Flavorizer šťavu a tuk z mäsa zachytí a v okamihu je tiež odparí, čo zaistí plnšia chuť grilovaného mäsa.

Vhodný gril: Elektrické grily

Elektrické grily zatiaľ nepatria k najpoužívanejším, majú ale svojich priaznivcov. V základe ich môžeme rozdeliť na záhradné a stolové. Záhradné grily sú väčšie a úplne sa vyrovnajú grilom na plyn alebo drevené uhlie. Stolný gril, ako už názov napovedá, umožňuje svojou stavbou a veľkosťou využitie aj na kuchynskom stole. Jeho výhodou je, že je využiteľný celoročne. Na druhú stranu ale ťažko obstojí pri veľkých akciách, väčšina modelov sa hodí skôr na prípravu jedla pre dve až štyri osoby.

V prípade záhradného grilu zaistí grilovanie vykurovacia špirála umiestnená pod roštom, v prípade stolových grilov ju spravidla kryje teflónová doska. Teda žiadny oheň, len čistý žiar. Ich výhodou je hlavne ovládanie. Môžete si nastaviť presnú teplotu, nehrozí, že vám zhasne plameň, gril sa rozohreje na povel a absolútne bezpečne (napr. plyn naopak v niekom vzbudzuje obavy). Navyše nevzniká dym ani škodlivé splodiny, grilovanie tak môže byť zdravšie, než na drevenom uhlí. Nevýhodou je nutnosť elektrickej zásuvky v mieste grilovania.

Typy elektrických grilov

Do skupiny elektrických grilov patria ako grily záhradné, tak stolové. Špecifickejšie sú potom barbecue, kontaktné či raclette grily.

Otvorený (barbecue) gril

U otvorených grilov nájdeme ako grilovaciu dosku, tak rošt alebo mriežku. Tento typ grilu je ideálny na grilovanie priamo na stole, kedy si každý berie z grilu, čo sa mu zapáči. Niektoré hybridné typy majú vo výbave aj nožičky, napriek sezónu tak môžu plniť úlohu malého záhradného grilu.

Kontaktný gril

Kontaktný gril sa skladá z dvoch polovíc, ktoré k sebe priliehajú. Grilovanie teda prebieha z dvoch strán. Je veľmi variabilné, dá sa použiť aj na zapekanie toastov alebo panini. Celkovo ponúkajú kontaktné grily tri polohy využitia. Poloha “grill”, kedy sú polovice priklopená na sebe, poloha “barbecue”, pri ktorej sa gril rozloží do podoby otvoreného grilu, a poloha “rúra (alebo” ohrievanie “). Tú nájdeme u menšieho množstva grilov, znamená možnosť zablokovať hornú polovicu grilu v určitej výške. Tá sa v danú chvíľu nedotýka potravín, ale iba ich z vrchu ohrieva.

Raclette gril

Raclette gril je zo všetkých stolných grilov najšpecifickejší. Jeho názov pochádza z francúzskeho ekvivalentu slova “zoškrabovať”. Na prvý pohľad ide o obyčajný stolný gril, na pohľad druhý vás ale môžu zaraziť malé panvičky v jeho spodnej časti. Tradične sa na hornej doske griluje slanina, mäso alebo iné pochutiny a v spodnej časti sa v malých panvičkách rozohrieva syr, často zmiešaný s cibuľkou, šampiňóny a ďalšími surovinami. Rozohriatym syrom sa následne polieva mäso a uvarené zemiaky. Táto pochúťka je populárny najmä vo Švajčiarsku a Francúzsku, ide o istú obdobu notoricky obľúbeného fondue. Raclette grily sa ale dajú pochopiteľne použiť aj v dňoch, kedy nemáte chuť na syr. Stačí využiť iba hornú grilovaciu dosku a panvičky ponechať stranou.

Na čo sa zamerať pri elektrickom grile

Elektrické grily neponúkajú príliš veľkú výbavu. Prvkom bez ktorého sa však nezaobídete je indikátor nahriatia. Zaujímavou novinkou je funkcia aromatizácia drevom.

Indikátor nahriatia

Podobne ako elektrické záhradné grily, tak aj stolné grily by mali obsahovať indikátor nahriatia. Takýmto indikátorom môže byť dióda, ktorá informuje o tom, že gril dosiahol požadovanú teplotu a môže sa začať s grilovaním.

Aromatizovanie drevom

U niektorých drahších elektrických záhradných grilov môžete využiť aj funkcie aromatizácia drevom, čo znamená, že môžete dovnútra grilu umiestniť kapsulu s drevenými kúskami a ich zahriatím sa do mäsa dostane vôňa dreva, ako by ste ho grilovali na grile na drevené uhlie.

Vhodný gril: Grily na drevené uhlie

Pravdepodobne najbežnejší typ grilu na prípravu jedla, ktorý využíva teplo vzniknuté horením dreveného uhlia. Jeho nevýhodou je dlhšia príprava, skrátka trvá, než sa uhlie správne rozohreje. Navyše zapaľovanie vyžaduje určitý grif. Na druhú stranu si veľa tradicionalistov asi nedokáže grilovanie bez tejto procedúry predstaviť. Plameň sa nedá príliš regulovať, hrozia aj zhasnutia, teplota sa reguluje pomocou vzduchových otvorov.

Pri zlom odhadnutí teploty sa jedlo môže pripaľovať, a tak je grilovanie na drevenom uhlí niekedy menej zdravé, než u iných zdrojov tepla. Pri horení uhlie navyše vzniká popol, ktorého vynášanie môže byť otravné. Výhodou týchto grilov je spravidla nízka cena a tiež aróma, ktoré mäsu dodávajú (hoci niektorí odborníci tvrdia, že je to len mýtus). K obstarávacej cene je ale potrebné pripočítať aj náklady na uhlie, ktoré často nie sú práve malé.

Na čo sa zamerať pri grile na drevené uhlie

Hoci patria grily na drevené uhlie k najjednoduchším modelom, aj pri ich výbere je dobré pamätať na niektoré dôležité prvky.

Prieduchy

Na rozdiel od elektrických a plynových grilov nemá gril na drevené uhlie termostat na reguláciu teploty. Tá sa dá čiastočne prispôsobiť pomocou prieduchov v tele grilu. Pre lepší prehľad sa hodí aj teplomer vo veku.

Dvierka alebo odklápací rošt

Pri dlhšom grilovaní sa nevyhnete nutnosti doplniť uhlia. Aby ste kvôli tomu nemuseli zložito dávať dole celý rošt a riskovať popálenie, mal by mať gril separátny dvierka na prikladanie, alebo odklápaciu časť roštu.

Cena

Najlacnejšie sú väčšinou stolové grily a malé grily na drevené uhlie. Aj v tejto cenovej kategórii sa dajú nájsť otvorené stolové grily so slušným výkonom, v príp. kontaktných grilov už je výkon slabší. Ide najmä o grily pre menší počet osôb, napr. na spoločnú večeru vo dvojici. Ak plánujete usporadúvať grilovacie akcie, alebo chcete naozaj výkonný kontaktný gril, odporúča sa priplatiť.

V strednej cenovej kategórii už zoženiete veľmi výkonné a funkciami nabité stolové grily. K ponuke už sa pridávajú tiež väčšiu grily na drevené uhlie, záhradné elektrické grily a grily na plyn. V tomto cenovom rozmedzí si vyberie prakticky každý, nie je problém zohnať aj kvalitné a dobre vybavené modely. Na použitie raz za čas na rodinnú večeru je taká investícia asi zbytočná, pokiaľ ale plánujete grilovať častejšie, aspoň cez sezónu, a chcete občas pohostiť aj svojich priateľov, voľte grily z tejto cenovej kategórie.

Grily z najdrahšej cenovej kategórie sú modely pre fajnšmekrov. Ide o veľmi výkonné grily všetkých kategórií, v prípade elektrických kontaktných grilov je veľmi častá funkcie smart. Najmä u väčších grilov investíciu spoznáte nielen na výkone, ale aj materiálu. Kvalitná liatina, smalt, nerez, to sú materiály, na ktoré sa môžete pri grilovaní vždy spoľahnúť. Ak však hľadáte veľmi výkonný plynový gril, jeho cena môže výrazne presiahnuť aj 350 eur.

Tags from the story
, ,
Written By
More from redakcia

Vyberáme vhodný gril. Do záhrady, na balkón aj do interiéru

Grilovanie je čím ďalej tým obľúbenejšie. Nemusí byť iba záľubou ale aj...
Čítať ďalej