Dokonalá polievka: Desať dôvodov prečo by sa mala jesť častejšie

Polievka je viac ako iba skvelým jedlom. Ide o veľmi obľúbený pokrm v prípade chladného počasia. Okrem komfortu ktorý polievky ponúkajú v zimných mesiacoch ich môžete jesť každý deň bez ohľadu na sezónu.

Polievky vás zasýtia na dlhšie ako pevná strava alebo voda

Tip redakcie: Domáce spotrebiče so zľavami a dopravou zadarmo

Keď budete jesť jedlo a piť vodu, budete plní len pár hodín predtým ako sa ohlási hlad. Je to preto, lebo žalúdkom prejde voda do čriev predtým, než sa stihne tuhé jedlo rozložiť. Kým sa tráviace šťavy dajú do práce, vaše jedlo sa stráca v krátkom čase. Ale keď je jedlo súčasťou polievky, zmes má tendenciu zostať vo vašom žalúdku dlhšie. Ak si dáte na obed polievku, nebudete potrebovať popoludňajšie občerstvenie v podobe rôznych snackov. Ďalším pozitívom je, že ak chcete zhodiť pár kíl, polievka je tou správnou voľbou. Je plná chuti a dokáže vás uchrániť vás pred hladom, ktorý zvykne prísť veľmi rýchlo po konzumácii tuhej stravy.

Konzumáciou polievok zvyšujete príjem zeleniny

Premýšľajte o tom. Odporúča sa, aby sme každý deň zjedli päť až trinásť porcií ovocia a zeleniny. Získanie vegetariánskeho a ovocného príjmu môže byť namáhavé, najmä ak máte zaneprázdnený životný štýl. V prípade že vám pečená alebo dusená zelenina nechutí, môže to byť polievka ktorá vám pomôže zvýšiť príjem zeleniny v priebehu dňa. Jej príprava nezaberie veľa času a to najmä vtedy ak máte praktický polievkovar. Všetko čo treba urobiť, je nakrájať pár kúskov zeleniny a vložiť ich do polievkovaru. V priebehu niekoľko minút budete mať pripravenú chutnú a výživnú polievku. Môžete si ju dopriať aj na raňajky, ako občerstvenie v priebehu dňa, alebo ako jedlo na večeru.

Zeleninu v polievkach tolerujú aj malé deti

Mladí ľudia zvyknú byť veľmi vyberaví. Je to preto, lebo začínajú spájať určité chute s rôznymi jedlami. Väčšina detí má k zelenine doslova odpor. Zapojte preto svoje deti do prípravy jedla. Hrniec horúcej vriacej polievky je zdrojom vône, ktorá robí deti zvedavými. Nechajte ich ochutnávať a doprajte im potešenie z polievky, ktorú môžu konzumovať zo svojej vlastnej misky. Stačí si vybrať svoju obľúbenú zeleninu a nakrájať ju na veľmi malé kúsky tak, aby výrazným spôsobom neovplyvnili výslednú chuť polievky. Takéto manévre sa môžu v dlhodobom horizonte vyplatiť, pretože čím viac svoje deti vystavujete zelenine, tým viac ju budú tolerovať aj takú zeleninu, ktorú nemajú radi.

Polievky zmierňujú symptómy prechladnutia

Hoci na bežné nachladnutie neexistuje žiadny liek, neznamená to ešte, že sa musíte doma cítiť nešťastne a čakať na to, že príznaky zmiznú samé od seba. Medzi lieky, o ktorých je známe, že pomáhajú pri zmierňovaní symptómov nachladnutia patrí bezpochyby jedlo. Zázračné vlastnosti slepačej polievky od starej mamy sú na nezaplatenie. Tieto polievky jedli ľudia v prípade problémov pred niekoľkými storočiami. Niektorí vedci skúmali skutočný význam a jej vplyv na bežné nachladnutie a našli ho. Hoci takáto polievka nedokáže skrátiť dĺžku infekcie, má protizápalové účinky, ktoré zmierňujú kongesciu v dýchacích cestách. Navyše, teplo, aróma a korenie v nej obsiahnuté pomáhajú znížiť kongesciu a rozpustiť hlien a prečistiť dutiny. Pomáha tiež krátkodobo zvýšiť príjem tekutín, čo je pri nachladnutí veľmi dôležité nakoľko vysoká horúčka vás môžete ľahko dehydrovať. Takže ak sa cítite byť prechladnutý, všetko čo potrebujete je miska slepačej polievky.

Polievka zahreje vaše telo

Zostať v teple v chladnom počasí môže pre väčšinu z nás predstavovať problém. Ale z miskou teplej polievky môže byť všetko inak. Ide o obľúbené a komfortné jedlo, ktoré dokáže v zime zahriať. Odborníci na výživu sa domnievajú, že užívanie polievok možno zvýšiť telesnú teplotu, čo znamená, že sa budete cítiť teplejšie zvnútra von. Vyberte si polievku, ktorá vám bude chutiť a doprajte si ju toľkokrát, ako je to možné. Keď sa výrazne ochladí, nebudete musieť byť celý deň pod dekou.

Polievka môže byť zdravým jedlom

Polievka je zdravým pokrmom. Je plná živín a obsahuje veľa vlákniny zo zeleniny, ktorú máte radi. Má nízku energetickú hodnotu, čo znamená, že obsahuje menej kalórií než klasické jedlo v podobe masových guličiek alebo kebabu. Polievky v sebe kombinujú skvelé chute a atraktívne textúry. Jedna miska polievky vám dokáže ponúknuť množstvo živín. Umožní vám tiež spotrebovať menej kvôli svojmu vysokému potenciálu sýtosti. Znamená to, že polievka môže dobre poslúžiť v prípade, že si strážite svoju hmotnosť. Podľa jedného výskumu platí, že ak si dáte misku polievky s každým hlavným chodom nepriberiete. Priberiete vtedy ak si dáte iné jedlo s rovnakým počtom kalórií. Pri chudnutí je dôležité, aby ste uprednostnili vývary namiesto krémových polievok. Ich nízka energetická hodnota vám poskytne menej kalórií, zatiaľ čo vás zasýti rýchlejšie ako krémové polievky.

Konzumáciou polievok šetríte peniaze

Po domácky vyrobené polievky sú pre vás najlepšou voľbou v prípade, že by ste chceli ušetriť. Všetko, čo potrebujete je nejaká čerstvá zelenina a vývar alebo voda a budete mať dosť na to, aby ste nakŕmili veľkú rodinu. Nemusí ísť zakaždým o čerstvú zeleninu. Namiesto toho, aby ste zvyšky zeleniny zahodili, uložte ich do chladničky a keď dostanete chuť na misku vašej obľúbenej polievky, všetky potrebné ingrediencie budete mať po ruke. Niektorí ľudia si myslia, že robiť polievku zo zvyškov polievke nepridá na chuti. To však nemusí byť vždy pravda, pretože si môžete vybrať spôsob  ako polievku dochutíte. Môžete pridať bylinky a ďalšie korenie, ktoré dokážu štruktúru a chuť polievky výrazne ovplyvniť. Za minimálne náklady môžete byť vy a celá vaša rodina sýta a zdravá.

Polievky sa jednoducho pripravujú

Myslíte si že nedokážete pripraviť dobrú a chutnú polievku na prvý krát? Opak je pravdou, pretože iba zriedkakedy budete z výsledku sklamaní. Ak nevyrábate konkrétnu polievku, nebudete potrebovať dokonca ani recept na jej prípravu. V skutočnosti je možné premeniť akúkoľvek zeleninu na výživnú polievku. Týka sa to zeleniny ako je napr. zo zeler, hríby, brokolica, mrkva, tekvica, paradajky, zemiaky, kapusta atď. Základom je vždy olivový olej alebo maslo, soľ, korenie a aromatické prísady ako pór, cesnak, cibuľa a čerstvé bylinky. Vaša polievka bude pripravená asi za pol hodinu.

Polievky sú bohaté na chuťe, z ktorých si môžete vybrať

Polievka je ideálnym pokrmom v prípade, že chcete prekvapiť svoje chuťové poháriky. Môžete si zaobstarať knihu s receptami na prípravu viac ako 50 rôznych druhov polievok, ktoré si môžete ľahko urobiť doma. Od hustých po riedke polievky a také, čo sa jedia v kombinácii s iným jedlom, nikdy nebudete mať núdzu o nápady na výrobu polievky. Dostanete sa na ochutnanie polievok z rôznych kultúr. Napríklad borščová polievka pochádza z východnej Európy. Je založená na červenej repy, zatiaľ čo Bouillabaise pochádza z Francúzska. Je to polievka založená na varených rybách, mäkkýšoch a rybích zvyškoch. Medzi ďalšie populárne polievky patrí tradičná kuracia, tekvicová, pikantná tortillová alebo brokolicová polievka. Zoznam polievok ktoré si môžete pripraviť je prakticky nekonečný.

Polievky sú výborným pokrmom pre návštevu

Ak si urobíte veľkú dávku polievky, môže vám prísť vhod v prípade neohlásenej návštevy. S niekoľkými miskami uloženými v chladničke, všetko, čo budete musieť urobiť, je zohriať ju a podávať horúcu, akoby ste ju spravili od začiatku. Môžete tiež pridať šalát a chrumkavý kúsok chleba a máte chutné jedlo. Taktiež sa vám môže hodiť v prípade, že vás čaká náročný pracovný deň, kedy nebudete mať čas na prípravu obeda pred odchodom do práce. Takáto polievka hoci aj zohriata predstavuje zdravú alternatívu na obed alebo popoludňajšie občerstvenie.

Zdroj: tefal.sk

Napíšte komentár

Napíšte hľadané slovo / slová a stlačte ENTER